Το Sofiani στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου - Sofiani Yachting - Quality Cruises in Crete, Greece

Tο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου

Ημερήσιες Εκδρομές

Το Αιγαίο πέλαγος είναι βραχίονας της Μεσογείου. Βρίσκεται μεταξύ της Ελλάδας, δυτικά και βόρεια και Μικράς Ασίας στα ανατολικά. Στο νότο, εκεί που βρίσκονται η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος και άλλα ελληνικά νησιά, το Αιγαίο συγχωνεύεται με την υπόλοιπη Μεσόγειο. Αναρίθμητοι μικροί και μεγάλοι κόλποι δημιουργούν μία «οδοντωτή» ακτή. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις είναι περίπου 640 χιλιόμετρα (400 μίλια) από βορρά προς νότο και 440 χιλιόμετρα (275 μίλια) από ανατολή προς δύση. Η έκταση του Αιγαίου είναι περίπου 180,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (69,000 τετραγωνικά μίλια). Το βαθύτερο σημείο του, 2529 μέτρα (8298 πόδια) βρίσκεται μόλις λίγο πιο βορειοανατολικά της βόρειας ακτής της Κρήτης.

Tο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου

Η Αιγαιακή λεκάνη είναι ένα παλαιό βυθισμένο κομμάτι γης; Τα υψηλότερα σημεία του παραμένουν εκτεθειμένα ως νησιά. Όπως κάθε γεωλογικά ασταθής περιοχή, η αιγαιακή λεκάνη υφίσταται περιοδικ΄πες ηφαιστειακές εκρήξεις ή σεισμούς. Μία εξαιρετικά βίαιη τέτοια ηφαιστειακή έκρηξη (περίπου στα 1600 Π.Χ.) που σχεδόν κατέστρεψε το νησί της Θήρας.

Το κρητικό πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων, σχηματίζει το νοτιότερο μέρος του Αιγαίου. Στα βορειοανατολικά, τα Δαρδανέλια οδηγούν μέσα στην θάλασσα του Μαρμαρά η οποία με την σειρά της ενώνεται με την Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου. Δυτικά των Αθηνών το κανάλι της Κορίνθου δημιουργεί ένα μία στενή υδάτινη οδό προς τα βορειοδυτικά και το Ιόνιο πέλαγος.
Η προέλευση του ονόματος «Αιγαίον» είναι ασαφής. Μία άποψη είναι ότι πήρε το όνομα από μία πόλη της Εύβοιας, την Αιγαία. Μία άλλη άποψη λέει ότι προέρχεται από τον βασιλέα Αιγαία, πατέρα του Θησέα ή από μία Αμαζόνα βασίλισσα, την Αιγαία.

 

Τα νησιά του Αιγαίου

Τα νησιά του Αιγαίου

Εκατοντάδες νησιών, σχεδόν όλα εκ των οποίων ανήκουν στην Ελλάδα, βρίσκονται σκορπισμένα σε όλη την αιγαιακή επικράτεια. Ορισμένα όπως ή Κρήτη, η Εύβοια, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος και η Θάσος είναι σχετικά μεγάλα, άλλα βραχώδεις νησίδες. Τα περισσότερα είναι ενταγμένα σε ομάδες όπως οι Βόρειες Σποράδες, οι Κυκλάδες, κλπ.

Το τοπίο των νησιών του Αιγαίου κυμαίνεται μεταξύ βραχωδών κορυφογραμμών, ανενεργών ηφαιστείων και απόκρημνων ακτών και πράσινων, εύφορων κοιλάδων και λόφων. Σε όλο το Αιγαίο το κλίμα είναι ήπιο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Τα νησιά είναι διάσπαρτα με μικρές πολιτείες και χωριά.

Παλαιότερα η γεωργία αποτελούσε την κύρια πηγή εσόδων για τους κατοίκους των νησιών. Ελιές, σταφύλια και λαχανικά αλλά και σιτηρά αποτελούν τα κύρια προϊόντα αυτής της παραγωγής. Η κύρια οικονομική δραστηριότητα σήμερα είναι ο Τουρισμός, με τα αιγαιακά νησιά να αποτελούν έναν από τους παγκοσμίως γνωστότερους προορισμούς.

Subscribe to our newsletter

(c) 2012 Sofiani Yachting, Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος
Maintenance by Planet IT